Mjølnir – då Tors hammar slo til i Barentshavet

ForsideFor vel 140 millionar år sidan slo ein meteoritt med diameter på ca 2 km ned i det som nå er Barentshavet, 250 km nord for Nordkapp. 150 km3 masse vart flytta på og vatnet i området fordampa, samtidig som ein enorm tsunami vart skapt. Krateret vart oppdaga i 1993 av Steinar Thor Gudlaugsson, då ved Institutt for geologi ved UiO. Forskinga på krateret så langt er no oppsummert i ei bok utgjeve på Springer, «The Mjølnir Impact Event and its Consequences», redigert av Henning Dypvik (UiO), Filippos Tsikalas (Eni/UiO) og Morten Smelror (NGU). Boka har ti kapittel, og medforfattarar frå UiO er Roy H. Gabrielsen, Trond Torsvik, Jan Inge Faleide, Stephanie Werner og Hans P. Langtangen. Boka finst også som e-bok på Universitetsbiblioteket. Den er på 318 sider med 50 illustrasjonar. Les meir her.

Flott å få dette stoffet mellom to permar!

Reklame

0 Svar to “Mjølnir – då Tors hammar slo til i Barentshavet”  1. Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: